Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Στο ΄πα, μη φοβάσαι...

Πόσα να μοιράσεις για ένα ευχαριστώ? Πόσα να μοιράσεις για ένα εδώ? Κι αν το μοίρασμα προκύψει σπατάλη? Κι αν σπαταλάς ενέργειες, χαραμίζεις εαυτόν?

Δε φταίει η βροχή τελικά όταν ο ήλιος δεν σου χαρίζει την αισιοδοξία που θα'πρεπε...
Και πόσο να φταις εσύ, όταν ανάβεις όλους τους διακόπτες, αλλά είναι σκοτάδι γιατί έχει γίνει διακοπή ρεύματος?

Στο ΄πα, μη φοβάσαι...

Δεν είσαι ο πρώτος που βασανίζεται απ'τα γιατί. Το ξέρεις κι εσύ αυτό. Και αν και αργά, συνειδητοποίησες ότι τις περισσότερες φορές αναπάντητα θα μείνουν. Γι' αυτό και τα εγκατέλειψες. Κι άρχισες να ψάχνεις τα πώς. Ίσως να 'ναι και πιο εποικοδομητικό αυτό. Ίσως πάλι, τα γιατί και τα πώς κάπου να συνδέονται κιόλας... Αν απαντηθεί το ένα, μπορεί να προκύψει και η λύση του άλλου. Όμως και πάλι σύντομα θα διαπιστώσεις ότι ούτε ο πρώτος που βασανίζεται απ' τα πώς είσαι.

Αν θες να σου πω, τούτο έχω μόνο: "Δεν έχεις πολλές επιλογές!!!" Μια είναι υπεράνω όλων κι όλα τ' άλλα έπονται. Εσύ μ'εσένα!!! Εσύ να 'σαι ικανοποιημένος από σένα. Είναι το μόνο που μπορείς να διορθώσεις, το μόνο που μπορείς να αλλάξεις, το μόνο που μπορείς να ελέγξεις. Περήφανος για τον εαυτό σου....Περήφανος για τις επιλογές σου, για τις προσπάθειες σου. Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα ενδεικτικό των προηγούμενων, γι'αυτό πάψε να στέκεσαι μόνο σε αυτό. Είναι δύσκολο...Ειδικά στο "σήμερα" και στο "εδώ", είναι δύσκολο...Το ξέρω. Μα μη σε αφορά.

Το κάθε τώρα σου έγινε ήδη πριν και το κάθε αύριο πολυ σύντομα θα γίνει χτες... Γι'αυτό μην τα σπαταλάς κοιτάζοντάς τα, κουρασμένος απ' το ψάξιμο, να περνούν... Γιατί, τελικά έτσι σε χαραμίζεις.

Και θυμήσου:
Ακόμα κι όταν βρέχει, ο ήλιος δε σημαίνει ότι έχει πάψει να υπάρχει. Απλώς ένα σύννεφο έχει μπει μπροστά του και εσύ δεν τον βλέπεις. Εσύ πρέπει να κάνεις υπομονή (αν δε σου αρέσει η βροχή) και μόλις ολοκληρώσει το έργο του, από μόνο του θα φύγει....
Κι έπειτα, κάνε μια συζήτηση με την γιαγιά σου... Χωρίς ηλεκτρικό μεγάλωσε. Θα σου πει για κάτι λάμπες πετρελαίου που είχαν για να φωτίζονται. Και μην ξεχνάς και τα κεράκια... Ασε που τώρα πια υπάρχουν και τα αρωματικά για πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα. Συμπέρασμα; Πάντα υπάρχει ένας τρόπος για να μην μένεις στο σκοτάδι.